Reset Password

Your search results

PREDSTAVITEV PROJEKTA “TOURISM IN TURKEY”

Projekt mobilnosti sem izvedla Martina Majcen s.p. in na mobilnost poslala eno osebo – sebe. Ker podjetje Martina Majcen s.p. deluje v turizmu, sem za partnerja izbrala šolo za turizem in hotelirski management Turčiji. Mobilnost je bila izvedena v marcu 2012.

Pri pripravi na mobilnost mi je pomagal zunanji partner, ki mi je predaval o Turčiji in njenih posebnostih.

Za tekoče delovanje podjetja, za ohranjanje konkurenčnosti ter nadgrajevanje znanja in veščin mi je tovrstna mobilnost pisana na kožo. Tekom tega projekta sem namreč spoznala delovanje turističnih podjetij v Turčiji, dobila sem dodatna znanja o gostinstvu, hotelirstvu, turizmu in managementu. Izkušnje, ki sem jih tam pridobila, pa bom lahko uporabila v Sloveniji, kar bo še bolj pripomoglo k večji konkurenčnosti. Zelo pomembno se mi namreč zdi, da lahko neka znanja, izkušnje in že preverjene sisteme prenesemo v nov poslovni subjekt in tako izboljšamo poslovanje. Za vodenje turističnih skupin (trenutno moja glavna dejavnost) si bom s pomočjo mobilnosti ‘odprla’ novo destinacijo. Turčije, kot destinacijo, kamor bi lahko peljala slovenske turiste še ne poznam. Sem jo pa v 15 dneh mobilnosti spoznala toliko, da bom lahko začela z spremstvom turistov v to državo. Dejavnost podjetja nameravam razširiti tudi v nastanitveni sektor, zato mi bodo za začetek znanja o hotelirstvu prišla ravno prav. Poleg tega sem v tujini spoznala nove ljudi, ki lahko postanejo poslovni partnerji.

Izobraževanje delovne sile v turističnem sektorju na tak način ni v praksi. Zato sem celotni projekt predstavila ‘kolegom’, da bodo v bodoče lahko spremenili svojo prakso. Iz tega je nastal nov projekt z naslovom “Education in Tourism”, o katerem si lahko več preberete v zavihku Aktualni projekti.

POROČILO UDELEŽENKE

S potovanjem v Turčijo sem se prvič seznanila s tovrstnim načinom usposabljanja. Moram priznati, da sem bila pozitivno presenečena. Tak način izobraževanje je namreč način preko katerega se res naučiš vse, kar se lahko naučiš pri delovni praksi. Spoznala sem managerje hotelov in vodje recepcije ter z njimi preživela nekaj dni v njihovem hotelu. Z njimi sem delala, se pogovarjala ter pri tem spoznala sistem delovanja hotelov (od sobaric do prodaje, organizacije in nadziranja zaposlenih).

Ugotovila sem, da je priprava na mobilnost izredno pomembna. Če si dobro pripravljen popolnoma izkoristiš bivanje v tujini. Vsak trenutek izkoristiš za pridobivanje novih znanj v praksi, novih poznanstev ter seveda spoznavaš kulturo, naravne znamenitosti,… Zelo dobro je tudi to, da te na destinaciji spremlja mentor. To je oseba, ki tam živi in zato pozna domačine, prav tako pa zaradi narave njegovega dela pozna veliko podjetij, s katerimi te lahko poveže če je to potrebno. Prav tako pa skrbi zate in za tvoje dobro počutje.

Na tej mobilnostni izkušnji sem se ogromno naučila in bi to vsekakor priporočila vsakemu, ki si želi doživeti in spoznati novo kulturo ter se hkrati kaj koristnega naučiti in dogovoriti za potencialno poslovno sodelovanje s tamkajšnjimi podjetniki.

 

Martina Majcen, februar 2012